5 dobrých rad pro správné používání respirátoru

Autor: redakce | Tisková zpráva |

Praha 4. března 2021 Roušky a respirátory zakrývají naše obličeje už rok, přesto je ne vždy nosíme správně. Každá ochrana je účinná pouze v případě, že se používá tak, jak má. Technologická společnost 3M proto shrnuje základní fakta a doporučení. Opakování, matka moudrosti!

Správné používání roušek a respirátorů* představuje jednu z nejdůležitějších věcí, které může každý udělat, aby pomohl zabránit šíření viru.

Látková rouška vs. chirurgická maska vs. respirátor

Opakovaně použitelná látková ​​nebo jednorázová rouška ​​může pomoci zachytit některé kapénky z dýchacích cest vyloučené nositelem, což může pomoci chránit lidi v jeho okolí.

Chirurgické roušky používají zdravotničtí pracovníci jako bariéru, která během lékařských zákroků chrání je i pacienta. Chirurgické roušky zachycují částice a kapénky, tedy například ty, které mohou obsahovat viry a bakterie.

Respirátor s označením N95, popř. KN95 nebo FFP2 (případně FFP3) je určen k důkladnému utěsnění zakrývající ústa a nos, filtruje nejméně 94 % částic ve vzduchu o definovaném průměru, včetně těch, které mohou obsahovat viry a bakterie. Zde je důležité upozornit, že se jedná o filtrační schopnost, nikoliv o celkový průnik, který z velké části závisí na tom, jak respirátor dobře sedí na obličeji, do jaké míry jej dokáže uživatel správně aplikovat.

Základní pravidla pro správné nošení respirátorů

Respirátor je funkční jen za předpokladu, že dobře těsní. Chcete-li zkontrolovat utěsnění respirátoru, položte obě ruce opatrně na respirátor a ostře se nadechněte. Uvnitř respirátoru by měl vzniknout podtlak při nadechnutí a přetlak při vydechnutí. „Pokud kolem nosu uniká vzduch, zkuste upravit polohu respirátoru na vašem obličeji. Když vzduch uniká na okrajích respirátoru, utáhněte si náhlavní pásky kolem hlavy. Pokud se vám nedaří přizpůsobit respirátor tak, abyste dosáhli bezpečného těsnění, poohlédněte se po jiném modelu,“ radí aplikační inženýr Jan Pavliš, který se ve 3M věnuje osobním ochranným pracovním prostředkům. A jaká jsou jeho další doporučení?

Nenoste respirátor obráceně

Kovová svorka v horní části vám pomůže respirátor správně utěsnit kolem nosu, kde je většinou největší potenciál průniku!  Pokud se spona nachází v blízkosti vaší brady, respirátor nemůže správně přilnout k obličeji. A snad ani netřeba dodávat, že pro správnou ochranu si musíte zakrýt nos i ústa.

Nosní část respirátoru si upravujte oběma rukama

Nosní svorka by měla sledovat křivky nosu a tváří. Pokud nesedí správně, vzniká mezera, kudy proudí vzduch a respirátor tak neposkytuje správnou ochranu. Proto je dobré ji pomocí prostů obou rukou přizpůsobit tvaru vašeho nosu.

Používejte obě náhlavní pásky, jednu nad ušima druhou pod ušima

Nošení respirátoru pouze s jednou páskou neposkytuje pevné utěsnění. Správného utěsnění a přilnutí se dá nejlépe dosáhnout tak, kdy jedna páska obepíná hlavu nad ušima a druhá pod ušima obejme krk.

Oholte se

Vousy, dlouhé kníry, a dokonce i strniště způsobují průniky částic do respirátoru. Pro správné utesnění je nutné být hladce oholen.

Dejte respirátor do pětidenní karantény, chcete-li ho použít opakovaně

Většina respirátorů je určena pro jednorázové použití, ať už v průmyslu, zdravotnictví nebo na veřejnosti, kde se uživatel vystavuje riziku virové nákazy. Jakékoliv neprofesionální pokusy o dezinfekci respirátorů společnost 3M nedoporučuje z důvodů možného snížení filtrační účinnosti nebo mechanického poškození a potažmo zvýšení celkového průniku.  CDC a ECDC (organizace pro prevenci a kontrolu nemocí v USA a EU) doporučují odložit použité respirátory na bezpečné místo nejlépe v papírovém sáčku do pětidenní karantény, po níž je možné respirátor bezpečně znovu použít. CDC dále doporučuje takový respirátor použít maximálně 5x, samozřejmostí je nepoužívat velmi znečištěné nebo poškozené výrobky.

* Dle normy ČSN EN 149+A1 je správným výrazem „Filtrační polomaska k ochraně proti částicím“, pro potřeby tiskové zprávy používáme označení „respirátor“.

Video o filtraci bioaerosolů pomocí respirátorů (v anglickém jazyce)

https://www.3m.com/3M/en_US/personal-health-care-us/products/facemasks/

https://multimedia.3m.com/mws/media/1897424O/3m-n95-non-valved-disposable-cup-shape-respirator.pdf

https://multimedia.3m.com/mws/media/1897479O/3m-n95-disposable-respirator.pdf

3M rok v boji proti pandemii COVID-19

Na začátku celosvětové pandemie způsobené onemocněním COVID-19 přešla společnost 3M ve svých závodech na plnou kapacitu výroby respirátorů N95, aby měli pracovníci v první linii i široká veřejnost dostatek osobních ochranných prostředků. V USA společnost momentálně vyrábí více než 95 milionů respirátorů měsíčně. Celosvětově se v roce 2020 výroba ztrojnásobila na 2 miliardy respirátorů.

Spolu s tím se ale značka 3M celosvětově potýkala s případy prodeje jejich výrobků za přemrštěné cen, ale i s paděláním jejích výrobků, nebo dokonce se společnostmi, které neoprávněně vystupovaly jako její obchodní partneři. Proti nekalým praktikám proto ihned podnikla rázné kroky. Společnost 3M ve světě prošetřila přes 9 900 podezřelých případů a zasloužila se o smazání desítek tisíců zavádějících nabídek a příspěvků na internetu. Peníze z vyhraných soudních sporů, kterých jen v USA a Kanadě vede 28) daruje neziskovým organizacím, které jsou jakkoliv spojené s bojem proti COVID-19. Vedle toho 3M od vypuknutí pandemie věnovala přes lokální i globální partnerské humanitární spolky jak peníze (přes 20 milionů dolarů), tak pomůcky, jako jsou respirátory, chirurgické masky a dezinfekce.

Kromě výroby respirátorů totiž 3M zvýšila i produkci dalších hygienických a dezinfekčních prostředků. A pomáhají i další inovativní řešení 3M. V moderních biotechnologických procesech, jako je například výroba vakcín proti covidu-19, se musí podniknout celá řada kroků čištění. Od března loňského roku proto jedou výrobní linky filtrů 3M nepřetržitě. Mezi nejžádanější produkty patří Hybridní čistička AEX 3M Emphaze a Hloubkový filtr 3M Zeta Plus.  Filtry z řady Zeta Plus zajišťují odstranění buněk a buněčných zbytků z procesu založeném na rekombinatorním proteinu. Hybridní čistička Emphace AEX, která se zrodila ve vývojové laboratoři 3M a získala již ocenění, zase umí z roztoku odstranit DNA hostitelských buněk. Jako první svého druhu kombinuje tři jedinečné technologie – moderní polymerní materiály, netkané textilie z jemných vláken a porézní membrány.

Ve výrobním závodu 3M ve Vratislavi v sousedním Polsku se pro potřeby boje proti pandemii vyrábějí například obličejové štíty, filtroventilační masky pro záchranáře a zdravotníky, filtrační materiály pro biotechnologické procesy, markery pro mikrobiologické testování nebo dezinfekční uzávěry všech typů intravenózních infuzí.

A co je důležité – 3M je dobrým a partnerem v boji proti covid-19. Na začátku pandemie si její lídři uvědomili, že v boji proti pandemii bude potřeba najít nové způsoby spolupráce s ostatními společnostmi a organizacemi, aby společnými silami přišli na inovativní řešení. Toto jsou některé z nich:

  • V rámci spolupráce 3M se společností Ford Motor Company sdílela odborné znalosti o osobních ochranných prostředcích, technologických a regulačních požadavcích. Tím pomohla co nejrychleji vytvořit nové filtroventilační jednotky (PAPR).
  • S výrobcem motorů Cummins 3M spojila síly, aby zvýšili produkci vysoce efektivních filtrů, které se používají v ochranných prostředcích od společnosti 3M.
  • 3M spolupracovala s několika výrobci a institucemi, které hledají způsob, jak pomoci americkým nemocnicím dekontaminovat respirátory N95 a opakovaným používáním prodloužit jejich životnost.
  • 3M se s Massachusetts Institute of Technology podílela na vývoji rychlého diagnostického testu na covid-19, který by měl zvládat identifikovat protilátky a poskytnout výsledky během několika minut bez potřeby posílat vzorky do laboratoře.
  • Spojením s Nissha Medical Technologie 3M vytvořila nemlžící se štít na obličej, aby záchranářům a ošetřujícímu zdravotnickému personálu zajistili během dlouhých směn lepší viditelnost a pohodlné nošení obličejových štítů.
  • 3M spolupracovala s Hewlett Packard. Jejich cílem je bezplatně sdílet velkoformátovou grafiku, která se využije pro připomínání bezpečných rozestupů a bezpečnostních opatření na veřejnosti a pracovištích, která zůstala i v průběhu pandemie otevřená.
  • 3M se spojila s dalšími společnostmi ve výzvě „XPRIZE Next-Gen Mask Challenge“, která vybízí mladé inovátory upravit masky tak, aby byly pohodlnější, funkčnější i stylovější.

Celá původní zpráva v anglickém jazyce

O společnosti 3M

3M je přední globální technologická společnost se sídlem v St. Paul v USA. Již déle než 100 let vyvíjí inovativní výrobky a řešení pro průmysl, energetiku a telekomunikace, bezpečnost a zabezpečení, zdravotnictví, kancelář a domácnost. Diversifikované portfolio 3M zahrnuje přes 50 tisíc výrobků. Všechny výrobky spojuje jedna vlastnost – v daném odvětví představují inovativní řešení, které kromě důmyslnosti a efektivity podporuje udržitelnost, bezpečnost a zdraví lidí. Výrobky 3M se nabízí například pod značkami Scotch®, Post-it®, 3M™ Spofaplast®, FUTURO™, VHB™, Dual Lock™, Scotch-Brite™, Trizact™, Cubitron™, Bumpon™, 3M™ Novec™, Dyneon™, Thinsulate™, Ceradyne®, Peltor™, Speedglas™ a dalšími.

3M Česko, spol. s r.o. působí jako výhradní zastoupení 3M Company na českém trhu. Řadí se mezi nejvýznamnější partnery českého průmyslu, zdravotnictví, školství a vědy. V každé oblasti činnosti 3M navazuje na 100 let v oblasti inovací. V Praze má vlastní Inovační centrum 3M (Application Development Lab / ADL) pro vývoj a testování zákaznických aplikací. Více informací o společnosti 3M a jejím nasazení pro inovace je k dispozici na portálech 3M.cz. Pro další informace ze světa 3M se přihlaste k odběru novinek.