Vyhledávání

Hlavním partnerem portálu je
Egis Praha, spol. s r.o.

O stránkách

Přečtěte si více o portálu MedNews a možnostech využití, které Vám nabízí.

Přečtěte si více
o společnosti MedNews, s.r.o.

Portál MedNews využívá zpravodajství z databází ČTK
Využíváme zpravodajství ČTK

Webmaster CRS NETCOM
Webmaster CRS NETCOM

Spřátelené portály

Alliance Healthcare
Tlukot srdce
Život a cukrovka
Intranet ČIS
Nabídka zaměstnání
PharmNews
NEUMM
Nemocnice Na Bulovce

Průzkum: Zhruba pět procent Čechů preferuje bezmasou stravu

Praha 18. dubna (ČTK) - Bezmasou stravu preferuje pět procent Čechů, další čtyři procenta jedí maso pouze příležitostně. Alternativním způsobům stravování jsou nejvíce otevření v Česku i ve světě mladí lidé, stravu s vyloučením masa mezi Čechy od 18 do 34 let preferuje deset procent. Mnoho lidí spojuje veganství s ekologií a zodpovědným přístupem k planetě. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, jehož výsledky dnes představila Asociace společenské odpovědnosti (A-CSR).

Jídlo bez jakéhokoli omezení konzumuje 90 procent Čechů, podle agentury v jiných zemích Evropské unie je to 76 procent, v dalších 28 zemích světa 73 procent. Třetina Čechů, mezi nimiž byli zejména mladí ve věku od 18 do 34 let, v průzkumu uvedla, že plánuje jíst více ryb a luštěnin a méně masa a masných výrobků. Podle 46 procent dotázaných v restauracích roste nabídka rostlinných produktů.

"Vedle cukru se lidé snaží snížit spotřebu zejména masa, masných výrobků a živočišných tuků, hlavním motivátorem v tomto směru je zdravý životní styl. Ženy proti mužům častěji zmiňují také etické důvody, muži regulaci hmotnosti či zdravotní problémy. Pro třetinu lidí s VŠ vzděláním, kteří snížili nebo plánují snížit konzumaci mléka a výrobků z něj, byla důvodem ohleduplnost ke zvířatům," uvedl ředitel agentury Ipsos Tomáš Macků.

Lidé spojují veganství s ekologií. "Stále častěji také od vědců slýcháme, jaké negativní dopady má živočišná produkce na životní prostředí a na změnu klimatu," uvedla zakladatelka A-CSR Lucie Mádlová. To se odráží i v přístupu ke kosmetice. Podle výzkumu 53 procent lidí alespoň občas zjišťuje, zda je obal výrobku ekologický, a 49 procent zajímá testování výrobku na zvířatech. Podobně někteří lidé sledují módu.

Mladí lidé mají obecně větší zájem o bezmasou stravu a ekologii. "Mohlo by to znamenat, že si mladí lidé uvědomují svou společenskou odpovědnost směrem k životnímu prostředí a nejsou jim lhostejné environmentální problémy, kterým v současnosti planeta čelí," dodala Mádlová

Výzkum provedla agentura letos v březnu. Zúčastnilo se ho 1016 lidí ve věku od 18 do 65 let. Agentura Ipsos funguje v 89 zemích. Asociace společenské odpovědnosti je platforma společenské odpovědnosti a Cílů udržitelného rozvoje od OSN.

Srovnání s dalšími státy (v procentech):

ČRSvětEUMaďarskoPolskoUSAVelká BritánieFrancieNěmecko
Jí vše907376918180747169
Flexitarián - maso jí příležitostně414134101091619
Vegetarián - nejí maso, ale ostatní živočišné produkty ano354243754
Vegan - nejí žádné živočišné produkty132122433
Pescatarián - nejí maso, ale jí ryby132122532

Zdroj: Ipsos

krf jw

 


MEDNEWS využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.www.ctk.cz

 


Přihlásit se

Uživatel:
Heslo:
 
Zapamatovat
Registrace nového uživatele
Zapomenuté heslo